ladaevo, Road , а что если таким же примерно образом в каждом административном иске об отмене постановления о штрафе,признании действий ответчика неправомерными, заявлять ещё и возмещение морального вреда в размере, скажем, наложенного на нас штрафа?! Хотел нас гей на 255 грн наколоть для плана, а мы его самого (или Госбюджет) на эту же сумму!
"орган державної влади може бути відповідачем, якщо позов про відшкодування шкоди заявлений одночасно з адміністративн им позовом." Идея не моя - в стандартных образцах исков в нете встречается вот такое :
Сообщение, не относящиеся к теме
У даному випадку незаконними діями відповідача мені спричинена моральна шкода, яка полягає у тому, що я зазнав значних душевних страждань внаслідок необґрунтованого звинувачення у вчиненні адміністративного правопорушення та винесення незаконної постанови. При цьому мені фактично було відмовлено у будь-якій можливості захисту своїх інтересів, що принизило мою честь і гідність як громадянина правової держави. Я відчув абсолютну безпомічність перед посадовими (службовими) особами органів державної влади внаслідок їх незаконних вимог і дій, що принизило і завдало мені душевних страждань. До того ж, внаслідок неправомірних дій посадової (службової) особи відповідача я був змушений витрачати час на складання документів, звернення до суду, участь у судових засіданнях, втрачаючи заробіток по своєму основному місцю роботи. У мене зірвалися життєві плани, я внаслідок цього не зміг своєчасно закінчити ремонт у себе вдома, я змушений нервуватися, уся ця ситуація (починаючи із винесення несправедливої постанови щодо мене) є для мене стресовою і впливає на мій психічний стан, завдаючи душевних страждань.
Отож, я зазнав значних душевних страждань внаслідок протиправних дій відповідача, а це відповідно до п.2 ч.2 ст.23 Цивільного кодексу України і складає зміст моральної шкоди, яку я оцінює в 5000 (п’ять тисяч) гривень.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 4, 6, 18, 104, 105, 106 Кодексу адміністративного судочинства України, ст.ст.287, 288 Кодексу України про адміністративні правопорушення:
ПРОШУ:
7. На відшкодування моральної шкоди стягнути з відповідача 5000 (п’ять тисяч) гривень.
Наверное всё же правильней будет требовать возмещение морального вреда с ГКУ , как представителя государства Украина, только вот проблемка : территориальная подсудность ГКУ - г.Киев ...
,а мы от него в 700-х километрах, ..., да и правильно ли в административном иске ссылаться на нормы Гражанского Кодекса, как быть?