До: Київського районного суду м. Одеси 65080, м.Одеса, вул.Варненська,3б
Позивач: ЯЯЯЯ 65101 м.Одеса, 11111 Відповідач 1: УДАІ ГУМВС України в Одеській області 65114, м.Одеса, вул.А.Корольова, 5
Відповідач 2: Бобришов Віктор миколайович, прапорщик, інспектор ДПС ВДАІ м. Одеси № ОД 0136
АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПОЗОВ про визнання протиправною та скасування постанови про накладення адміністративного стягнення за порушення Правил дорожнього руху України, закриття провадження по справі про адміністративне правопорушення від 17.11.2009 № ВН 136826.
Цей позов підлягає розгляду в судах на підставі ст.288 ч.3 КУпАП України, яка прямо передбачає право особи оскаржити до районного (прирівняного до нього) суду постанову органів державної влади та посадових осіб, до яких належать і органи ДАІ та їх посадові особи. 17 листопада 2009 року близько 13 год 10 хв я, ЯЯЯЯЯ, керуючи автомобілем Toyota Celica, державний номер ХХХХХ ОК, який належить ККККК., а я маю право керувати на підставі довіреності ВЕМ №00000, рухався по вулиці Преображенській в напрямку пл. Тираспольської. Рухаючись з дотриманням правил дорожнього руху, підїзджаючи до регульованого перехрестя і побачивши мигаючий зелений сигнал світлофора, я був на відстані яка не дозволяла мені зупинитися не застосував екстреного гальмування. Згідно пункту 8.11. Правил Дорожнього Руху України водіям, які в разі ввімкнення жовтого сигналу або підняття регулювальником руки вгору не можуть зупинити транспортний засіб у місці, передбаченому пунктом 8.10 цих Правил, не вдаючись до екстреного гальмування, дозволяється рухатися далі за умови забезпечення безпеки дорожнього руху. Згідно пункту 16.8. ПДР України водій, який виїхав на перехрещення проїзних частин згідно із сигналом світлофора, що дозволяє рух, повинен виїхати у наміченому напрямку незалежно від сигналів світлофора на виїзді, що я і зробив, але був незаконно притягнутий до адміністративної відповідальності. Треба ще зауважити, що на вищезазначеному перехресті дорожнє покриття знаходиться в незадовільному стані, це також не дало мені можливості зупинитися вчасно без застосування екстреного гальмування. Не зважаючи на те що порушення не було скоєне ІДПС задокументував його, порушивши тим самим розпорядження МВС України від 21.05.2009 м. Київ № 466 п.1.8. "Не допускати випадків документування порушень ПДР, якщо порушення скоєне внаслідок неналежного утримання дорожнього покриття". Під час складання протоколу у поясненнях я написав про свою незгоду з обвинуваченням, тим паче, що жодних доказів того, що саме я порушив правила дорожнього руху інспектор ДАІ мені не надав зауваживши лише на нібито наявність відеозапису, який також відмовився мені показати. Необхідно наголосити, що після заповнення мною графи Пояснення особи яка притягається до адмін. відповідальності, та засвідчення моїм підписом отримання копії протоколу ВН 142789, інспектор своєю рукою вписав слово «ознайомлен» в графі Підпис особи, яка ознайомлена з місцем та розглядом справи, про що свідчить явна відмінність подчерку та відсутність мого підпису. Після винесення постанови ВН 136826, інспектор в грубій формі відмовився віддати мені копію постанови і віддавши мені копію протоколу пішов до патрульного автомобіля. Вважаю, що притягнення мене до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 122 КУпАП є незаконним, неправомірним, необґрунтованим, недоведеним з наступних причин: 1. Правопорушення я не скоював, оскільки виконуючи вимоги п.8.11, 16.8 ПДР України завершував проїзд перехрестя без застосування екстреного гальмування і не викликаючи аварійної обстановки. 2. Частина друга ст. 256 КУпАП говорить про те, що «… При складенні протоколу особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, роз'яснюються його права і обов'язки, передбачені статтею 268 цього Кодексу, про що робиться відмітка у протоколі», та інспектор не ознайомив мене з моїми правами та обов’язками зазначеними в статті 268 КУпАП, не кажучи вже про їх роз’яснення. 3. Згідно наказу Міністерства внутрішніх справ України №77 від 26.02.2009р. «Про затвердження Інструкції з оформлення працівниками Державтоінспекції МВС матеріалів про адміністративні порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху» (надалі – наказ МВС №77), п.11.17 говорить про те, що записи в протоколах про адміністративні правопорушення, робляться чорнилом (пастою) темного (чорного або синього) кольору. Вони заповнюються розбірливим почерком, а прізвище, ім'я, по батькові порушника, його місце проживання, а також посада, місце роботи, звання працівника Державтоінспекції МВС записуються друкованими літерами. Стосовно складеного на мене протоколу та винесеної постанови хочу зазначити, що дана норма наказу була грубо порушена інспектором, дані про особу інспектора, так само як і мої дані, не тільки заповнені не друкованими літерами, а навпаки таким поганим почерком, що в мене виникли серйозні проблеми при намаганні встановити особу інспектора, для оскарження вище вказаної постанови в суді. 4. Розгляд справи на місці, без підготовки та надання мені часу для звернення за правовою допомогою, подання документів, які характеризують особу, інших доказів по справі, - не тільки порушує мої права, передбачені ст.268 КУпАП, але й призводить до того, що при винесенні постанови не враховано особу, матеріальний стан та інші обставини, які слід враховувати при призначенні адміністративного стягнення відповідно до ст.33 КУпАП. За таких умов мої права при такому розгляді справи грубо порушено. 5. Згідно наказу № 111 МВС України від 27.03.2009 «Про затвердження Інструкції з питань діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС», п. 18.1. Під час несення служби працівникам підрозділів ДПС забороняється: 18.10. використовувати під час несення служби технічні засоби та прилади, які не сертифіковані в Україні та не пройшли повірку або мають свідоцтво про повірку, термін дії якого минув. Інспектор ссилався на фіксацію камерою «Панасонік», але і саму камеру, і документи які дозволяють її використання інспектор показати відмовився, без якихось пояснень.
Враховуючі вищевикладене вважаю, що постанова № ВН136826 по справі про адміністративне правопорушення від 17 листопада 2009 року винесена з порушеннями моїх прав та чинного законодавства, є необґрунтованою, протиправною, незаконною та підлягає скасуванню.
Згідно ст.72 КАСУ в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов’язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача. Відповідно до ч. 5 ст. 288 КУпАП, особа, яка оскаржила постанову у справі про адміністративне правопорушення, звільняється від сплати державного мита. На підставі викладеного, керуючись статтями 287, 288, 289 Кодексу України про адміністративні правопорушення та ст. 2,6-11,18,19,71 Кодексу адміністративного судочинства України, –
ПРОШУ: 1. Відповідно до ч. 5 ст. 288 КУпАП звільнити мене від сплати державного мита. 2. Постанову по справі про адміністративне правопорушення від 17.11.2009 року №ВН136826, про накладення на мене – ЯЯЯЯЯ.. адміністративного стягнення по ст. 122 ч.2 КУпАП в розмірі 425 (чотириста двадцять п’ять) гривень визнати протиправною та скасувати. 3. Провадження по адміністративній справі – закрити, відповідно до п. 1 ст. 247 КУпАП в зв’язку з відсутністю в моїх діях складу адміністративного правопорушення.
ДОДАТКИ: 1. Фото-копія постанови по справі про адміністративне правопорушення від 17.11.2009 року № ВН136826– 1 фото. 2. Копія протоколу № ВН142789 – 1 аркуш. 3. Фото дорожнього покриття з місця яке зазначено у протоколі. – 2 фото
|