Комiнтернiвський районний суд м. Харкова
61068 м.Харкiв, пер. Брянский, 5
Позивач: Іван Іванович Іванов
Адреса: 61124,м. Харкiв,
Пр.Гагарiна , буд.хххх, кв.хххх
Засоби зв’язку: т. дом.______, моб._________
Відповідач 1: ВДАІ по обслуговуванню Харкiвського р-ну
у Харкiвськiй області
м. Мерефа, вул. Днiпропетровська, 251
Засоби зв’язку:(057)748-40-80
Відповідач 2: капитан міліції
Клiцун Руслан Iгорович
Iнспектор з АП ВДАI з обслуговування Харкiвського р-ну
та АТI ГУМВСУ в Харкiвськiй обл.
Адреса: невідома
Засоби зв’язку: невідомі
АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПОЗОВ
про визнання протиправною та скасування
постанови серії АХ1 № 051380 від17.06.2011року по справі про адміністративне правопорушення .
Цей адміністративний позов підлягає розгляду на підставі ст.288 ч.3 КУпАП України, яка передбачає право особи оскаржити до суду постанову органів Державної влади та посадових осіб, до яких належать і органи ДАІ та їх посадові особи.
04.06.2011 року о 10 год:30хв. Інспектор ІДПС В ДАІ м.Біла Церква Степанець Петром Леонідовичем, cкладений протокол серія АІ1 № 264072 у справі про адміністративне правопорушення за порушення п. 8.7.3 ПДР України ,за що передбачена відповідальність ст.122ч.2 КУпАП.
Так, вбачається, що я 04.06.2011 року о 10 год:30хв керуючи автомобілем ЗАЗ 1105 № ____________ рухався по вул.Першотравневі зі сторони І-ї поліклініки, проїхав перехрестя на заборонений сигнал світлофора. З притягненням мене до адміністративної відповідальностi ІДПС ВДАІ м.Біла Церква Степанецем Петром Леонідович не згоден, а саме:04.06.2011 року о 10 год:30хв я, рухаючись на автомобілі ЗАЗ 1105 № __________________ був зупинений інспектором ДПС Степанецем Петром Леонідович за ніби-то порушення мною ПДР.
Проте, для таких висновків у особи, яка СКЛАДАЛА протокол серія АІ1 № 264072, не було жодних підстав,та постанова серії АХ1 № 051380 від17.06.2011року ,після розгляду справи в ДАЇ М.Білої Церкви…винесена незаконно та підлягає скасуванню за наступних обставин.….
Якоби на місці «порушення» я рухався зі швидкістю 60 км/год. з дотриманням вимог правил дорожнього руху. Під’їжджаючи до перехрестя, горiв зелений сигнал свiтлофора, в момент в’їзду на перехрестя несподіванно ввімкнувся жовтий сигнал світлофора, хоча згідно з ДСТУ 4092-2002 повинен був миготіти зелений сигнал світлофора. Згiдно з ДСТУ 4092-2002 НАЦIОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАIНИ Чинний вiд 2003-01-01 п. 7.30 «Режим роботи світлофорної сигналізації з використовуванням транспортних світлофорів типів 1—З і пішохідних світлофорів повинен передбачати миготіння зеленого сигналу протягом 3 с безпосередньо перед вимкненням, а також нижнього місячно-білого сигналу у світлофорах типу 5 Частота миготіння сигналів — 1 с». Згідно Правилам дорожнього руху, п. 8.11, який передбачає, що водій не тільки має право, але і, по суті справи, зобов’язаний продовжити рух на жовтий сигнал світлофора. «Водіям, які в разі ввімкнення жовтого сигналу або підняття регулювальником руки вгору не можуть зупинити транспортний засіб у місці, передбаченому пунктом 8.10 цих Правил, не вдаючись до екстреного гальмування, дозволяється рухатися далі за умови
забезпечення безпеки дорожнього руху». Відповідно до правил, гальмівний шлях автомобіля складає 14,7 м при швидкості 40 км/год. Зупинитися, навіть у разі екстреного гальмування, я все одно б не зміг. Отже, я здійснил єдино правильну дію в такій ситуації, враховуючи, продовжив рух ,з забезпеченням безпеки дорожнього руху для оточуючих.Також, вдавшись до екстреного гальмування, я б створив аварійну ситуацію і до того ж порушив би п.1.5. ПДР «Дії або бездіяльність учасників дорожнього руху та інших осіб не повинні створювати небезпеку чи перешкоду для руху, загрожувати життю або здоров'ю громадян, завдавати матеріальних збитків». ПДР п.2.3. Для забезпечення безпеки дорожнього руху водій зобов'язаний: д) не створювати своїми діями загрози безпеці дорожнього руху. Завершуючи свій маневр, аварійної обстановки створено не було, перешкод іншим автомобілям і пішоходам своїми діями не створював, мій рух не викликав небезпеки дорожньому руху, що підтверджує відсутність будь-яких записів в протоколі, окрім нiби-то порушення мною пункту ПДР 8.7.3. (е). « червоний сигнал, у тому числі миготливий, або два червоних миготливих сигнали забороняють рух».
Крім того на даній ділянці дороги світлофор є закритий гілками дерев,і візуально його сигнали видно лише ,в безпосередній близькості ,що є з порушенням вимог п. 10.1.1 ДСТУ 4100-2002.-Дорожні знаки повинні розташовуватись так, щоб їх добре бачили учасники дорожнього руху
як у світлий, так і в темний час доби, була забезпечена зручність експлуатації і обслуговування, а також
було неможливе їх ненавмисне пошкодження. При цьому вони не повинні бути затулені від учасників
дорожнього руху будь-якими перешкодами (зеленими насадженнями, щоглами зовнішнього освітлення
тощо.).
Відповідно до статті 268 Кодексу України про адміністративні правопорушення особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має певний перелік прав, зокрема право давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою .
Інспектор ІДПС В ДАІ м.Біла Церква Степанець Петро Леонідович Не ознайомив мене з моїми правами, передбаченими ст..63 Конституції України та ст.. 268 КУпАП та відмовився перенести справу для того, щоб я мав можливість отримати правову допомогу.
Лише після неодноразових нагадуваннь, про положення ст 59 Конситуції України ,та заявлене клопотання про перенесення розгляду справи ІДПС В ДАІ м.Біла Церква Степанець Петро Леонідович призначив розгляд справи на 17.06.2011року В ДАІ м.Біла Церква.
При винесенни постанови серія АІ1 №115584 від 17.06.2011р.мої зауваження небули прийняті до уваги.
Крім того інспектором Степанецем. П. Л. було тільки передявлено- незаконно добутий видеоматеріал з власної видеокамери ………..На відеозаписі чітко видно лише ту сторону вулиці…….. і зовсім не видно,на який саме сигнал світлофору я рухався .
Щодо застосування відеокамери,при фіксування якоби порушеннь ПДР,ДОДАЮ НАСТУПНІ АРГУМЕНТИ-
Відповідно до ч 2.ст 19 Конситуції України органи державної влади та місцевого самоврядування ,їх посадові особи ,зобовязані діяти ,лише на підставі ,в межах повноваженнь,туа у спосіб ,що передбачені Конситуцією,та Законами України.
Щодо контролю за дотриманням водіями ПДР, згідно п.21 ст.11 Закон «Про міліцію» дозволяє використовувати передбачені нормативно-правовими актами технічні засоби, в тому числі засоби фото- і відеоспостереження, для виявлення та фіксування порушень правил дорожнього руху. Слід зазначити, що таким нормативно-правовими актами є Наказ МВС України №33 від 01.03.2010р , який Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30 березня 2010р. за № 262/17557 та Наказ МВС України №111 від 27 березня 2009р., який Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 26 червня 2009 р. за № 576/16592.
Наказ МВС України №33 від 01.03.2010р. містить вичерпний перелік засобів якими дозволено користуватися для виявлення та фіксування порушень ПДР, а п.18.10. ст.18 Наказу МВС України №111 від 27 березня 2009р прямо забороняє використовувати під час несення служби технічні засоби та прилади, які не сертифіковані в Україні та не пройшли повірку або мають свідоцтво про повірку, термін дії якого минув,а також передавати такі прилади для користування безпосередньо на маршруті патрулювання без здійснення командиром підрозділу результатів роботи приладу за зміну. Також в мене є сумніви щодо відповідності цього приладу ст.8 Закону «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах» метою якого є захист інформації, яка є власністю держави.
Таким чином ІДПС ВДАІ м.Біла Церква Степанець Петро Леонідович вийшов за межі своїх повноваженнь встановлених законом ,з чого випливає,що такий запис на відеокамеру не може братись,як доказ по даній справі.
Відповідно до ч. 1 ст. 9 КУпАП адміністративним правопорушенням є протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.
Я не мав наміру порушувати Правила дорожнього руху,але невідповідність режиму світлофорної сигналізації вимогам ДСТУ 4092-2002 ,не дозволила мені виконати вимоги п.8.7.3 ПДР України- таким чином, в моїх діях не має вини ні в формі умислу, ні в формі необережності, та вони не утворюють складу адміністративного правопорушення. Мої дії не порушували прав інших осіб, не перешкоджали руху інших транспортних засобів, не створювали аварійної обстановки та не призвели до заподіяння шкоди .
Також, як видно з постанови, інспектор, виписуючи постанову не вказав обставини, якi вiн зобов'язаний з'ясувати при розглядi справи керуючись ст.280 КУпАП, а саме: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом'якшують і обтяжують відповідальність, чи заподіяно майнову шкоду….
Такі дії інспектора свідчать про його упереджене ставлення, викликане моїми запереченнями проти інкримінування мені неіснуючого правопорушення. Вважаю, що мною не було вчинено ніякого адміністративного правопорушення, а накладене на мене адміністративне стягнення є безпідставним.
З огляду до ст..71 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб’єкта владних повноважень обов’язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову
На підставі викладеного, керуючись ст.ст..4, 6 КАС України, ст..ст.33, 278, 279, 280, 283, 287, 288, 268 КУпАП України.
ПРОШУ:
1. Прийняти позовну заяву до розгляду та порушити провадження у справі.
2. Визнати дії інспектора …………………..ПРОТИПРАВНИМИ при складанні протоколу та постанови від …..2011 РОКУ року.
3. Скасувати постанову в справі про адміністративне правопорушення від 05.01.2011 року, що виніс інспектор …………, про накладення на мене адміністративного стягнення у вигляді штрафу на користь держави у розмірі …….гривень за порушення Правил дорожнього руху та провадження по справі закрити.
Додатки:
- копія протоколу про адміністративне правопорушення;-3 ПРИМІРНИКА
- копія постанови в справі про адміністративне правопорушення;-3 ПРИМІРНИКА
- копія адміністративного позову для відповідачів -3 примірника на 3аркушах
- копія паспорту громадянина України позивача.
- відеозапис схеми організації дорожнього руху на перехресті вул……..-3 СД диски.
«____» …… 2011 року
тримай
корективи вітаються.