При винесенні постанови суддя посилається на п.21 ст. 11, п. 7 ст.11 та п.12 ст. 11 Закону України «Про міліцію», а саме: - обмежувати або забороняти у випадках затримання злочинців, при аваріях, інших надзвичайних обставинах, що загрожують життю і здоров'ю людей, рух транспорту і пішоходів на окремих ділянках вулиць і автомобільних доріг; оглядати транспортні засоби і перевіряти у водіїв посвідчення водія та реєстраційний документ на транспортний засіб і відповідність вантажів, що перевозяться, товарно-транспортним документам, наявність поліса обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (страхового сертифіката "Зелена картка"), а у випадках, передбачених законодавством, ліцензійної картки на транспортний засіб; - організовувати у разі необхідності медичний огляд водіїв, затримувати, відстороняти від керування транспортними засобами осіб, які перебувають у стані сп'яніння, а також тих, які не мають посвідчення водія та реєстраційного документа на транспортний засіб, тимчасово вилучати посвідчення водія, ліцензійну картку на транспортний засіб; - використовувати передбачені нормативно-правовими актами технічні засоби, в тому числі засоби фото- і відеоспостереження, для виявлення та фіксування порушень правил дорожнього руху - у випадках, передбачених законом, складати протоколи про адміністративні правопорушення, провадити особистий огляд, огляд речей, вилучення речей і документів, застосовувати інші передбачені законом заходи забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення; - проводити кіно-, фото- і звукофіксацію як допоміжний засіб попередження протиправних дій та розкриття правопорушень;
В суді я посилався на інші НПА: -Відповідно п.21-1 ЗУ «Про міліцію» Міліції для виконання покладених на неї обов'язків надається право: зупиняти транспортні засоби лише в разі: проведення цільових заходів (операції, відпрацювання, оперативні плани) для перевірки документів на право користування і керування транспортним засобом інших випадків перевірки документів на право користування і керування транспортним засобом – не встановлено. Про проведення цільових заходів при зупинці транспортного засобу мені інспектором пояснено не було. Вже в судовому процесі інспектор сказав, що було відпрацювання міста і він шукав зброю та наркотики і заявляв, що показував мені Приказ про це відпрацювання.Тому я просив суд зобов’язати інспектора надати доказ того,що дійсно проводилось таке відпрацювання і які саме дії повинен проводити даний інспектор при цьому відпрацюванні.Інспектор такі докази не надав але в судовому засіданні я пояснив судді що інспектор не міг мені показувати наказ про відпрацювання міста тому що: - Офіційним підтвердженням проведення цільових заходів є відповідні доручення,розпорядження або накази відповідних підрозділів чи органів внутрішніх справ - Ці документи зберігаються в канцелярії органу або підрозділу внутрішніх справ за місцем його складання - Розпорядником даних документів – є орган який склав даний документ - офіційним підтвердженням того, що певний співробітник ДАІ безпосередньо задіяний в проведенні того чи іншого цільового заходу в певному місці і в певний час є – постова відомість розстановки нарядів ДПС. Відповідно до ст. 16 Закону України «Про дорожній рух» Водій зобов'язаний: мати при собі та на вимогу працівників міліції пред'являти для перевірки посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб, а у випадках, передбачених законодавством, - страховий поліс (сертифікат) про укладення договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів Ці випадки передбачені п. 21.2 ст. 21 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» Контроль за наявністю договорів обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів здійснюється:
Державтоінспекцією МВС України при складанні протоколів щодо порушень правил дорожнього руху та оформленні матеріалів дорожньо-транспортних пригод; Інших підстав для перевірки договорів – немає. Судом неправильно застосовано п. 7 та 21 ст. 11 ЗУ "Про міліцію". Зокрема суд першої інстанції вважає, що ІДПС діяв в межах повноважень, здійснюючи перевірку..., проведення на стан сп*яніння, оскільки таке право надано йому п. 7 та 21 ст. 11 ЗУ "Про міліцію". Однак судом не враховано підстав, способу та рамок реалізації вказаного права. Тобто ІДПС не може перевірити документи лише на підставі того, що він має право перевіряти документи. Спосіб та рамки реалізації права на перевірку документів встановлені п. 2 ст. 11 ЗУ "Про міліцію", а саме при підозрі у вчиненні правопорушення. Однак як вбачається із матеріалів справи ІДПС не підозрював мене у скоєнні правопорушення та здійснив безпідставну зупинку мого ТЗ. Суддя посилається на те, що інспектор має право організовувати у разі необхідності медичний огляд водіїв. Вважаю що необхідності проведення огляду не було і свідок підтвердив мою адекватну поведінку без явних ознак сп’яніння. Крім того, що інспектор має право у разі необхідності організовувати медичний огляд водія він повинен діяти неупереджено, у точній відповідності з законом. Законом встановлений певний порядок проходження медичного огляду на стан сп’яніння, а саме: 2.1. У разі наявності ознак, передбачених у пункті 1.3 розділу 1 цієї Інструкції, уповноважена особа Державтоінспекції МВС проводить огляд на стан сп'яніння за допомогою спеціальних технічних засобів, дозволених до застосування МОЗ та Держспоживстандартом. Медичним висновком ці ознаки – не виявлені. 2.6. Огляд на стан сп'яніння на місці зупинки транспортного засобу проводиться в присутності двох свідків. Свідків інспектор зупинив тільки після мого дзвінка на телефон довіри. 2.10. Результати огляду на стан сп'яніння водія транспортного засобу зазначаються у відповідних графах протоколу про адміністративне правопорушення. Якщо технічними характеристиками спеціального технічного засобу передбачається роздрукування на папері його показників, ці результати долучаються до протоколу про адміністративне правопорушення. Інспектор відмовився заповнювати відповідні графи протоколу, вписувати туди свідків,час та місце зупинки тз. Ст..266 Особи, які керують транспортними засобами, річковими або маломірними суднами і щодо яких є підстави вважати, що вони перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, підлягають відстороненню від керування цими транспортними засобами, річковими або маломірними суднами та оглядові на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції. Інспектор сказав щоб я їхав попереду їхньої автівки на своєму автомобілі. 5.1. Водії та інші особи, які керують транспортними засобами, стосовно яких є достатні підстави вважати, що вони перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, підлягають відстороненню від керування цими транспортними засобами та огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції (частина перша статті 266 КУпАП) 5.3. Результати огляду, проведеного в присутності двох свідків працівником Державтоінспекції МВС з використанням спеціальних технічних засобів, дозволених до застосування МОЗ і Держспоживстандартом, зазначаються в протоколі про адміністративне правопорушення. У разі проведення огляду в закладах охорони здоров'я висновок про його результати долучається до протоколу про адміністративне правопорушення. Інспектор відмовився зазначати в протоколі результати посилаючись на те, що протокол заповнюється тільки у випадку позитивних результатів ( але ж у бланку протоколу є графи які потрібно підкреслити і там є і негативний результат)тобто протокол заповнюється у всіх випадках. Судом першої інстанції при встановленні правомірності проведення відеозйомки позивача ІДПСом також не враховано способу та рамок реалізації права на проведення відеозйомки відповідно до п.7 ст. 11 ЗУ "Про міліцію". Відповідно до п. ХХ Інструкції 111 відеозйомка проводиться в "установленому порядку". Зокрема відеозйомку ІДПСу дозволено здійснювати лише, використовуючи пристрої, перелічені в наказі №33 та забороняється використовувати несертифіковані пристрої. Судом першої інстанції при розгляді справи не було встановлено такого порядку та не було взято вказані обставини до уваги.
Черновик; критикуем, подсказываем дополняем....
|