районний суд м._ __________, м. _ пр-т
Позивач:
Відповідач :
ПОЗОВНА ЗАЯВА про скасування постанови про адміністративне правопорушення та визнання дій протиправними
Цей позов подано відповідно до ст. 17 КАС України, в якій визначено, що юрисдикція адміністративних судів поширюється на спори фізичних осіб із суб’єктами владних повноважень щодо оскарження їх рішень, дій чи бездіяльності. Відповідно до п.1 ст.18 КАС України місцевим загальним судам як адміністративним підсудні усі адміністративні справи з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності. ____ 201_р., я, ________, рухаючись в м. ____, по вул. ____, на автомобілі -__ д/н ___, близько 12 год. 40хв. була зупинена старшим інспектором взводу ДПС із забезпечення супроводжень УДАІ ГУМВС України в _____ області капітаном міліції ___. Ст.інспектор ___. звинуватив мене у порушені п. 12.4 Правил дорожнього руху, а саме у перевищені допустимої швидкості руху в межах населеного пункту, та склав відносно мене протокол про адміністративне правопорушення серія ЕА1 №_ від 1_/__/201_р. Доказом перевищення швидкості руху транспортного засобу зазначено вимірювання, проведене приладом «Візир» №___. Ст.інспектор __. показав мені відео на якому було знято два автомобіля (включно мій), що рухалися в одному напрямку. Відеоз’йомка проводилась під час руху патрульного автомобіля в попутному напрямку. На мою вимогу роз’яснити яким чином проводився розрахунок швидкості транспортного засобу під моїм керування, та довести приналежність цієї швидкості саме моєму автомобілю, він відмовився надати мені будь які докази приналежності порушення саме моєму автомобілю, та відмовився показати як налаштован прилад «Візир». Відповідно до загальних технічних характеристик керівництва з експлуатації вимірювача швидкості «Візир»: Вимірювач швидкості забезпечує вимірювання швидкості транспортного засобу що рухається з найбільшою швидкістю, або що має найбільшу ефективну відбиваючу площину. Таким чином в зв’язку з тим що на відео було зображено не один транспортний засіб, довести належність порушення саме моєму транспортному засобу не має можливим. Під час складання протоколу я вказала, що ПДР я не порушувала та заявила клопотання про закриття справи відносно мене, відповідно до ст. 247 КУпАП. Згідно якої, провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю на підставі відсутністі події і складу адміністративного правопорушення. Старший інспектор ___ склавши протокол, одразу склав постанову серія ЕА1 № __ від __.__.201_р. про притягнення мене до адміністративної відповідальності, якою наклав на мене адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі __ (___п’я__сят п’ять) гривень.
Вважаю, що винесена постанова ст.інспектором ___ серії __ № _від _._.201_р. є незаконною та такою, що підлягає скасуванню, а дії інспектора є протиправними з наступних підстав:
Під час винесення постанові грубо проігнорував вимоги статті 280 КУпАП. відповідно до якої, посадова особа при розгляді справи про адміністративне правопорушення зобов'язана з'ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом'якшують і обтяжують відповідальність, чи заподіяно майнову шкоду, чи є підстави для передачі матеріалів про адміністративне правопорушення на розгляд громадської організації, трудового колективу, а також з'ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. З протоколу про адміністративне правопорушення вбачається, що ст. інспектор ___ вніс до нього свідків правопорушення. Проте в порушення вимог п.4.2 Інструкції з оформлення працівниками ДАІ МВС матеріалів про адміністративні порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, яка затверджена Наказом МВС №77 від 26.02.2009р. та зареєстрована в Мін’юсті 24.04.2009р. за №374/16390, інспектор не відібрав у свідків письмові пояснення, що унеможливило проведення повного, всебічного та неупередженого розгляду справи. Згідно з протоколом про адміністративне правопорушення серії __1 № _ від _/_/201_р. для вимірювання швидкості автомобіля ст.інспектором ____ використовувався радіолокаційний вимірювач швидкості руху транспортних засобів «Візир», який за інформацією ДП «Укрметртестстандарт» не відноситься до спеціальних технічних засобів, що працюють в автоматичному режимі, оскільки він має лише обмежені функції для автоматизації процесу вимірювань і не може працювати без участі оператора. Між тим, ст. 14-1 КУпАП передбачає, що для її застосування необхідно, щоб фіксація велася саме засобами фото-, кіно- або відеоз’йомки, які працюють в автоматичному режимі. Прилад «Візир», яким проводиться нагляд за дорожнім рухом з метою фіксацій порушень ПДР України, не є автоматичним засобом фото - чи відео фіксації, оскільки він знаходиться у співробітника ДАІ, керується ним безпосередньо або через комп'ютер (визначаються ті параметри, які фіксуються приладом, зокрема, швидкість, об'єкт зйомки, її режими, кут огляду приладу). В розділі 2 інструкції до приладу «Візир», «Основні технічні характеристики», чітко визначено, що даний прилад працює виключно у режимах вимірювання швидкості як Стаціонарний або Патрульний, але ніяк не автоматичний. Функцій автоматичного приведення приладу в дію передачі даних та їх одночасної автоматизованої обробки вимірювача швидкості прилад «Візир»не містить. Згідно зі ст. 8 Закону України "Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах", інформація, яка є власністю держави, або інформація з обмеженим доступом (до якої відноситься і інформація, отримана за допомогою приладу «Візир») повинна оброблятися в автоматизованій системі із застосуванням комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) з підтвердженою відповідністю. Тобто, перед застосуванням на території України прилад «Візир»повинен був пройти державну експертизу в Держслужбі спецзв'язку і захисту інформації України. У матеріалах справи відсутні докази того, що прилад, яким було проведено фіксацію швидкості мого автомобіля пройшов перевірку та державну метрологічну атестацію відповідно до ст.ст.1,2,4,10 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 11.02.1998 року. В силу принципу презумпції невинуватості, діючого в адміністративному праві, всі сумніви у винності особи, що притягується до відповідальності, тлумачаться на її користь. Недоведена вина прирівнюється до доведеної невинуватості. За таких обставин факт вчинення мною правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 122 КУпАП є недоведеним. Відповідно до п.2 ст. 71 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень дій чи бездіяльності суб’єкта владних повноважень обов’язок щодо доказування свого рішення, дій чи бездіяльності покладається на відповідача. Позов подано в межах строку на оскарження постанови відповідно до п.9 ст. 103 КАС України шляхом надіслання її на адресу суду рекомендованим листом з повідомленням про вручення.
Керуючись ст.ст. 6, 17, 18, 162 КАС України,
ПРОШУ:
1. Визнати дії старшого інспектора взводу ДПС забезпечення супроводжень УДАІ ГУМВС України в _ області капітана міліції _. 2. Скасувати постанову серії __ №__від _ 201_р., а справу про адміністративне правопорушення закрити. 3. Стягнути з відповідача на користь __судові витрати.
До позовної заяви додаються:
1. Позовна заява – 2 екз. 2. Копія протоколу про адміністративне правопорушення серія _ 3. Копія постанови про адміністративне правопорушення серія _ 4. Копія квитанції про сплату судового збору.
_______ 201_р. ____
_________________ Наша жизнь как сказка: Рикки-Тикки-Тави выясняет, что кобры хотят убить живущих в доме людей. Он вступает в поединок сначала с Нагом, а потом с Нагайной и уничтожает их невылупившихся детёнышей, чтобы спасти своих друзей.
|