У меня была похожая ситуация. Покури в правилах перешкоду для руху. Свое видео им не давай! Может им еще и ключи от квартиры?? Скажешь что если будет нужно, то используешь его уже в суде.
Цитата:
Як вбачається з матеріалів справи, мене звинувачено в порушенні п. 14.6 «а» ПДР України – обгін на перехресті. Після того, як мною була подана апеляційна скарга, я намагався розібратися, як можна назвати маневр який я виконав – обгін, випередження чи об’їзд? Справа в тому, що в правилах дорожнього руху відсутнє визначення терміну об’їзд. В листі № 45/Д-1296 від 20.07.2010р. Центр безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС України дав роз’яснення даного питання. Цитата:
«У чинній редакції ПДР дійсно відсутнє визначення поняття "об'їзд". Ураховуючи загальні принципи організації дорожнього руху, установлені Правилами, у загальному випадку об'їзд можна визначити як зумовлений наявністю перешкоди для руху маневр транспортного засобу, пов'язаний з відхиленням від прямолінійної траєкторії руху з дотриманням усіх чинних у конкретній дорожній обстановці вимог ПДР. У зв'язку з цим нагадаємо, що перешкодою для руху, згідно з чинною редакцією ПДР, є нерухомий об'єкт у межах смуги руху транспортного засобу або об'єкт, що рухається попутно в межах цієї смуги (за винятком транспортного засобу, що рухається назустріч загальному потоку транспортних засобів) і змушує водія маневрувати або зменшувати швидкість аж до зупинки транспортного засобу.»
Якщо брати до уваги, що автомобіль, який рухався переді мною почав різко зменшувати швидкість, перетворюючись на перешкоду для мого руху, щоб уникнути зіткнення з ним, та не поставити під загрозу безпеку водія та пасажирів автобусу, що рухався позаду мене, я був змушений маневрувати з дотриманням усіх чинних у конкретній дорожній обстановці вимог ПДР, виконуючи об’їзд. Але навіть виконуючи цей маневр, я не виїжджав на смугу зустрічного руху, що є обов’язковою умовою для виконання обгону, та здійснив цей маневр до перехрестя.
Якщо більш детально розібрати всю ситуацію то згідно ПДР: обгін - випередження одного або кількох транспортних засобів, пов'язане з виїздом на смугу зустрічного руху, а випередження - рух транспортного засобу із швидкістю, що перевищує швидкість попутного транспортного засобу, що рухається поряд по суміжній смузі. Звідси можна зробити висновок, що обігнати можна лише транспортний засіб, який рухається в попутному напрямку. Автомобіль який повертає на перехресті не є таким що рухається попутно, тому обігнати такий транспортний засіб можливо лише до перехрестя на якому він виконує поворот.