Склалася така ситуація:
5-ти єтажка здана в експлуатацію в 1974 році. Побудована по індивідуальному проекту.
Отоплення у всіх квартирах індивідуальне - газові котли. Димоходи підключені туди, де до цього підключалися газові колонки. На автономне отоплення перейшли приблизно 10 років назад.
Я живу на 4-му поверхові. Близько півроку назад сусід знизу почав жалітися , що у нього гасне котел і є запах із нашої кухні.
Виявили, що у нього димоход від котла і наша вентиляція кухні(витяжка) підключені в одну і ту саму вертикальну шахту.
Незрозуміло як таке могло статися, у мене в квартирі вентиляція не переносилася, знаходиться в тому самому місці де і в 1974 при здачі будинку в експлуатацію. Сусід стверджує, що він також нічого не переносив, але дивно, що проблеми у нього почалися тільки як півроку тому назад.
Проблему пропонують вирішувати мені самому, причому як хочу ...
Проекта або схеми димоходів у правлінні ОСББ нема. Є тільки план будинку, і то не повний, де вентиляція не зазначена.
По Правилам безпеки систем газопостачання
http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z0674-15 передбачена ціла процедура з відключенням будинку від газу і викликом спеціальної організації із дозволом від держгірпромнагляду.
Самовільно , шось переробляти знайомі мені не рекомендуюють.
Як порекомендуєте діяти в такій ситуації?
Послати сусіда до голови ОСББ, який по закону має цим заматися??
Цитата:
Відповідно до п.6.1 "Правил безпеки систем газопостачання України" відповідальність за стан димових та вентиляційних каналів у житлових будинках покладається на керівників житлово-експлуатаційних організацій, у житлових кооперативах – на голову, у приватних будинках – на власників. Щоб акти перевірки були своєчасно надані до газового господарства також дбає власник.
Відповідно правил, димоходи і вент канали мали б перевірятися не рідше 1 раз у рік, причому мали б бути акти і т.д.