Авжеж тема не для всіх, але мені, як особі якій 20, цікаво дещо.
Була ситуація: заїхав у магазин (Сільпо), брав продукти, скупився, почав виходити і на сусідній касі одногрупник (також 20), каже: "Андрюха, маєш права, цигарки не продають, а свої забув вдома?". Кажу, що маю, пред`являю, а касирша мені каже: "Згідно Закону України ..., треба лише паспорт". Я спитався якого саме закону? У відповідь було лише мовчання і тупа фізіономія. Завжди діяли права, і не дивлячись на те, на правах (принаймні на "нових", у мене є дата народження), вона каже, що це не діє. А на касі є лише наклейка: "Особам, які не досягли 18-ти річного віку, продаж алкогольних напоїв заборонено. Мати при собі документ якій посвідчує вік". Я їй сказав, що здається тут не вказано, що треба саме паспорт, але вона не слухала, так там і черга велика була, не хотів затримувати, тому я пішов додому, а друг в іншому магазині взяв все, що хотів. Головне що там не раз до цього брали і алкоголь, і цигарки (хлопці, сам ні те, ні інше), і якщо просили, то інші касири погоджувались і на права, а ця почала тупити...
Тому питання: 1) Який закон регулює продаж алкоголю і тютюну повнолітнім? 2) Можливо є закон в якому є перелік документів які підійдуть як ті, які можна пред`являти в таких випадках?
Здається і так зрозуміло, що бажано фото, підпис, дата народження ну і якийсь офіційний документ, а не записка зі школи, але хочеться знати де саме це прописано. З іншої сторони, якщо не прописано перелік документів, значить немає і зобов`язання пред`являти виключно паспорт.
Завчасно дякую за відповіді, і якщо така тема десь була, чи не там написав, прошу перенаправити, оскільки схожої сам не знайшов.
|