Saher писал(а):
Подготовил скаргу в прокуратуру (єто 2-я по счету, первая по 212-3). Жду от Вас комментариев. Спасибо.
СКАРГА
про вчинення корупційних дій особою, на яку покладено обов’язки про розгляд звернення громадян
«..» …. 2014 року я, ……….., надіслав листом, з повідомленням, інформаційний запит до …………. сільської Ради. «…» … 2014 року, мій інформаційний запит було отримано уповноваженою особою сільської Ради, про що свідчить рекомендоване повідомлення.
В інформаційному запиті я просив надати суспільно-важливу публічну інформацію, а саме:
1. Надати копію рішення органів місцевого самоврядування про проведення інвентаризації земель, що належать до ……… сільської Ради.
2. Надати копію додатків технічної документації, що містять дані про землі (земельні ділянки):
а). наданих у власність (користування) з кадастровими номерами;
б). наданих у власність (користування) без кадастрових номерів;
в). не наданих у власність та користування у розрізі угідь;
г). що використовуються без документів, які посвідчують право на них;
д). що використовуються не за цільовим призначенням;
е). невитребуваних земельних часток (паїв);
ж). від умерлої спадщини.
3. Надати інформацію (на паперових носіях) що до кількості (ділянок/га) приватизованих земельних ділянок, переданих громадянам безкоштовно у приватну власність.
Викладене підтверджується інформаційним запитом від ………. р., копію якого з відмітками про вручення я додаю.
На зазначений інформаційний запит відповіді в строки, установлені статтею 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації», я отримав відмову в надані відповіді.
Так зі змісту відповіді сільського голови ……… сільської Ради за № від ……. на запит на інформацію ……. від …….. року жодним чином об’єктивно не вбачається на які саме питання запиту ……….. було надано відповідь, а які питання були віднесені сільським головою до інформації, яка не є загально доступною і яку не можливо надати без обґрунтування ………… необхідності у її отриманні та планів подальшого використання.
Також у відповіді не було надано переліку нормативно-правових актів, які відносять нормативні документи про проведення інвентаризації до інформації, яка не є загальнодоступною. Тобто в розумінні ст. 14 Закону не було надано жадної інформації по суті запиту.
Такі дії відповідача є протиправними та, на мою думку, містять ознаки корупційного правопорушення з огляду на те, що:
Відповідно до ст. 14 Закону "Про доступ до публічної інформації" розпорядники інформації зобов’язані надавати достовірну, точну та повну інформацію на запити на інформацію.
Згідно п.1 ЗУ «Про засади запобігання та протидії корупції», корупційне правопорушення - умисне діяння, що містить ознаки корупції, вчинене особою, зазначеною у частині першій статті 4 цього Закону, за яке законом установлено кримінальну, адміністративну, цивільно-правову та дисциплінарну відповідальність.
Так згідно п. 1, п. п. «в», ст. 4 Закону суб'єктами відповідальності за корупційні правопорушення є: державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування.
Відповідно до ст.5 Закону спеціально уповноважені суб'єкти безпосередньо здійснюють у межах своєї компетенції заходи щодо виявлення, припинення та розслідування корупційних правопорушень (далі - спеціально уповноважені суб'єкти у сфері протидії корупції). Спеціально уповноваженими суб'єктами у сфері протидії корупції є органи прокуратури.
Так згідно ст. 16 Закону зазначено, державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування забороняється:
1) відмовляти фізичним або юридичним особам в інформації, надання якої цим фізичним або юридичним особам передбачено законом;
2) надавати несвоєчасно, недостовірну чи не в повному обсязі інформацію, яка підлягає наданню відповідно до закону.
В ст. 21. Закону зазначені види відповідальності та систематизація відомостей про корупційні правопорушення.
1. За вчинення корупційних правопорушень особи, зазначені в частині першій статті 4 цього Закону, притягаються до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової та дисциплінарної відповідальності в установленому законом порядку.
2. Відомості про осіб, яких притягнуто до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень, вносяться до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, що формується та ведеться Міністерством юстиції України.
Положення про Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення, порядок його формування та ведення затверджуються Міністерством юстиції України.
Відповідно до ч. 5 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів.
Інвентаризація земель, що належать до ……….. сільської Ради, стосується володіння, користування та розпорядження майном, що перебуває у комунальній власності. Таким чином, доступ до інвентаризаційної документації не може бути обмежений.
Так відповідно до п. 1 постанови №513 від 23 травня 2012 р. (із змінами) Кабінету міністрів України інвентаризація земель проводиться за рішенням сільських, селищних, міських рад.
Згідно п. 5 вищезазначеної постанови інвентаризація земель проводиться в межах адміністративно-територіальних одиниць, землеволодінь або землекористувань і територій, межі яких визначені проектами формування території і встановлення меж сільських, селищних рад.
На підставі вищевикладеного, та керуючись ст. ст. 1, 23, 24 Законом України «Про прокуратуру», Законом України «Про засади запобігання та протидії корупції», ст. 3671 Кримінального Кодексу України -
ПРШУ:
1. Скласти Протокол про адміністративне правопорушення - вчинене посадовою особою розпорядника інформації – сільським головою ………за не надання на мій запит достовірної, точної та повної інформації, не в достатній мірі мотивовані підстави відмови та не повідомленням мене в письмовій формі про порядок оскарження відмови у визначений Законом термін.
2. Направити зазначений Протокол про адміністративне правопорушення до суду.
3. Згідно Наказу Міністерства юстиції України від 11.01.2012 № 39/5 внести до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення – ………….