Але вивчаючи додатки,я так і не зрозумів,вони пишуть про якийсь "централізований порядок", я завтра йду до прокуратури,чим мені озброїтись,і чи варто туди взагалі йти?
Той централізований порядок - це інструкція для працівників ДМС, яким встановлюються правила як робити з документами. Участь громадянина в діях по централізованому порядку ніяк не передбачена!!! Читайте той порядок.
Анкету отримувача паспорта вони мають оформлювати на підставі поданих документів вимагаємих Правилами у абз. 1-7 пункту 10 і присутність громадянина не вимагається а ні правилами в ні законома а ні тим порядком.
Робити свої заключення на підставі свого аналізу нормативно-правових актів і формувати свої вимоги до громадян - це неправомірна їх діяльність.
Підпис сканується з заяви-анкети, так само і фото сканується теж і в оцифрованому виді розміщуються в анкеті отпримувача паспорта та самому паспорті.
Варто нагадати, що 25.03.2014 апеляційний суд м. Києва виніс наступні рішення по оскарженню діяльності всього ДМС України:
Є ДУЖЕ ГАРНА НОВИНА!
Учора в Києві, напевно сама доля звела мене з новопризначеним Головою ДМС України Сергієм Радутним на розі вулиць Садової та Інститутської і з котрим я порозмовляв на болючі теми в роботі ввіреного йому відомства.
Але про усе по порядку.
Отже, учора відбувся розгляд моєї апеляційної скарги на рішення Окружного адмінсуду м. Києва від 09.12.2013р.
У прибулих до суду юних представниць ДМС був гарний настрій, що я навіть поцікавився чи не змінилась позиція ДМС щодо мого позову після зміни керівництва органу. На жаль, позиція не змінилась, ДМС України має наміри змінити нормативно – правову базу, за словами представниць до МВС вже направлено проект Постанови про внесення змін до Правил оформлення паспортів №231. Ще дівчата запропонували мені відкликати свою апеляційну скаргу в обмін на співпрацю з ДМС, натякнувши «Ну ви ж знаєте у нас є громадська рада при ДМС». Я сказав, що звісно знаю, але не розумію її функції, зважаючи на те, що ця громадська рада, знаючи про всі ті беззаконня, що кояться в підрозділах ДМС, вирішує якісь другорядні непотрібні питання. На тому і закінчили нашу бесіду і в судовому засіданні ДМС України просило суд відхилити мою апеляційну скаргу, як безпідставну і залишити рішення суду першої інстанції в силі, як обґрунтоване та законне.
Вийшовши з нарадчої кімнати суд постановив:
« Апеляційну скаргу Гашпар О.Р. задовольнити частково.
Рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 09.12.2013р. у справі № 826/14785/13-а скасувати.
Визнати відсутність компетенції (повноважень) Державної міграційної служби України щодо визначення, як обов’язкової плати за послуги Державної міграційної служби України з оформлення і видачі «паспорта громадянина України для виїзду за кордон» з розміром плати за надання послуги 87,15 гривень, “паспорта громадянина України для виїзду за кордон на заміну втраченого” з розміром плати за надання послуги 73,32 гривень, “проїзного документу дитини для виїзду за кордон” з розміром плати за надання послуги 30,35 гривень, можливість надання котрих передбачена пунктом 27 Переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби,і розміру плати за їх надання затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №795 від 04.06.2007р. (у редакції Постанови Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року №1098 «Деякі питання надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби платних послуг»)
Визнати відсутність компетенції (повноважень) Державної міграційної служби України щодо визначення, як обов’язкової оплати вартості бланку паспорта громадянина України для виїзду за кордон та бланку проїзного документу дитини для виїзду за кордон та оплати вартості їх персоналізації.
Визнати незаконним та скасувати Наказ Державної міграційної служби №48 від 11 березня 2013 року «Про затвердження інформаційних і технологічних карток надання адміністративних послуг ДМС».
В задоволенні решти позовних вимог відмовити.
Постанова апеляційного суду набирає законної сили одразу після проголошення, але може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України.
Повний текст постанови буде виготовлено 27 березня 2014 року.»
Отже, що це означає?
Це означає, що будь – яка посадова особа або орган ДМС України не має права вимагати від громадян платежі, передбачені Постановою КМУ №1098 (за послуги та за бланк), як обов’язкові. Орган ДМС не може відмовити в прийомі документів з однією платіжкою про сплату держмита, так само, будь – який орган ДМС не може відмовити в оформленні паспорту, посилаючись на те, що заявником не сплачені, обов’язкові, на його думку платежі, бо з вчорашнього дня відсутність компетенції щодо визначення цих платежів органами ДМС була встановлена судовим рішенням. Окрім цього скасовано Наказ №48
http://dmsu.gov.ua/images/files/nakaz-DMS-48_new.pdf , котрий був єдиним документом, де було прописана подача заявником платіжних документів про оплату послуг ДМС і вартості бланку, як обов’язкова. ДМС і досі не прибрала незаконний наказ зі свого сайту, і ще я звертаюсь до активістів паспортної кампанії з проханням проконтролювати на місцях, прибирання з приміщень ДМС брехливих інформаційних карток, щодо цих, так званих адмінпослуг.
Отже в котрий раз встановлено судовим рішенням єдиний обов’язковий платіж при оформленні закордонного паспорту – це 170 гривень, усе інше громадяни сплачують за власним бажанням, якщо ж 8 квітня мені вдасться виграти і апеляцію щодо Постанови №1098, то взагалі зникнуть будь – які обмеження задля отримання закордонного паспорту за 170 гривень і безкоштовного отримання проїзного документу дитини.
Але треба «подякувати» Верховній Раді Україні, котра заради звільнення ЮВТ зробила величезну помилку, адже тепер чиновник, котрий не є співробітником правоохоронного органу, може перевищувати владу та свої службові повноваження, не боячись кримінального переслідування. І якщо за вимагання платежів, котрі не є обов’язковими, за старою 365 статтею КК України, чиновника ДМС, на підставі ухваленого вчора судового рішення, можна було б притягнути до кримінальної відповідальності, то наразі він уникає такої відповідальності. І це стосується не лише органів ДМС.
Після судового засідання я розніс підготовлене напередодні звернення щодо свавілля в органах ДМС його адресатам і направляючись від будинку уряду до Міністерства внутрішніх справ по вулиці Академика Богомольца, перейшовши на інший бік вулиці Інститутської зустрів новопризначеного Голову ДМС Сергія Радутного. Він дуже здивувався після того, як я до нього підійшов і спитав чи не помилився я, але підтвердив, що він – таки Сергій Радутний. Я йому відразу розказав про щойно ухвалене рішення суду і спитав, які будуть його кроки для відновлення законності в органах ДМС. Він відразу почав жалітися, що на нього вже насідає «Демократичний Альянс», вимагаючи проведення прес – конференції, до котрої він ще не готовий. Спросив мене, чи знаю я куди йдуть ті гроші, від виготовлення паспортів. Не давши мені відповісти сказав, що він не зможе прийти до Яценюка і сказати йому, що бюджет не до отримає 360 мільйонів, бо ДМС буде друкувати паспорти за 170 гривень. Сказав, що паспорти сучасні: з полі карбонатною сторінкою, персоналізація проводиться на німецькому обладнанні, співробітникам потрібно платити зарплату і т.п. і т.д. В свою чергу, я сказав йому що ДМС України так і не повідомило мене у відповідь на запит за що сплачується окрім держмита ще 207 гривень з розбивкою сум за їх призначенням, також сказав, що є вимоги Закону. Тоді він почав кивати в сторону свого папередника Ковальчука, котрий не домігся змін в законодавстві, не домігся того, що в 4 регіонах досі не створено регіональні вузли, і котрий пішов зі свого кабінету, грякнувши дверима сказавши Радутному «Побачимо, як ти справишся». Також я не забув згадати й про славнозвісне ДП «Документ», на що Голова ДМС сказав, що він сам обурений, боровся і з ним і з «ЄДАПСом» ще коли був на посту заступника голови СГІРФО МВС. Сказавши, що він знає про цю контору, мало того ДП «Документ» користується міграційним відомством для свого збагчення, але тут під’їхав його службовий автомобіль і він простягнувши руки пообіцяв мені «БУДЕМО ВСЕ ЦЕ ЛАМАТИ!» після чого сів у свій «Фольксваген Фаетон» і поїхав напевно в інших «важливих» справах.
Як тільки – но отримаю повний текст Постанови суду відразу поділюся ним, бо якщо на рішення Верховного Суду ДМС України не реагувало, кажучи про те, що тим рішенням не змінювався порядок оформлення документів і платежі, передбачені ПКМУ №1098 є обов’язковим, то тепер казати про їх обов’язковість вони не мають права – платежі передбачені ПКМУ №1098 - є добровільними. А 08 квітня не виключено, що ця Постанова КМУ №1098 буде визнана нечинною і це стане справжньою нашою спільною перемогою над тим свавіллям, котре відбувалось в наших паспортних столах.
СЛАВА УКРАЇНІ!