Такая вот история... Все бывает в первый раз! Всем замечаниям или дополнениям буду очень рад и готов учесть. СПАСИБО! В суд заявление необходимо подать до 11.02.2011 г.
До Гуляйпільського районного суду Запорізької області 70200 м.Гуляйполе, вул.9 Січня, 33
Позивач: ФИО, який проживає за адресою: м. Гуляйполе, вул.
Відповідач 1: Суб'єкт владних повноважень – Інспектор ДПС ВДАІ Гуляйпільського району Запорізької області старший прапорщик Трошин Віталій Анатолійович адреса: м. Гуляйполе, вул. Спортивна, 6 індекс 70203
Відповідач 2: Відділення ДАІ з обслуговування адміністративної території Гуляйпільського району та АТІ УДАІ УМВС України в Запорізькій області адреса: м. Гуляйполе, вул. Спортивна, 6 індекс 70203 ПОЗОВНА ЗАЯВА про визнання дій неправомірними.
Цей позов поданий на підставі ст. 17 КАС України яка прямо визначає, що компетенція адміністративних судів поширюється на спори фізичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень, дій чи бездіяльності. Відповідно ст. 18 КАС України справи щодо оскарження дій або бездіяльності посадових чи службових осіб місцевих органів виконавчої влади розглядаються і вирішуються місцевим загальним судом як адміністративним судом або окружним адміністративним судом за вибором позивача. У ст. 19 КАС України зазначено, що адміністративні справи з приводу оскарження дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень, які стосуються інтересів конкретної особи, вирішуються адміністративними судами за місцем проживання (перебування, знаходження) позивача.
Суть справи:
11серпня 2010 р. близько 20 години 30 хвилин я під час керування автомобілем ЗАЗ 110307, держ. № 11111111 з причепом ЗАЗ 8101, держ. № 1111111 був зупинений інспектором ДАІ старшим прапорщиком Трошиним В.А. На вимогу інспектора Трошина В.А. відповідно до п. 2.4 Правил дорожнього руху України я передав йому вказані в п. 2.1 ПДР України непошкоджені і в задовільному стані свої документи для перевірки: посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію на автомобіль, технічний талон на причеп, страховий поліс на автомобіль, страховий поліс на причеп.
Інспектор ДАІ адміністративного протоколу відносно мене не складав. Протоколу вилучення вище вказаних документів також не було складено.
Наступного дня, близько 9 години ранку, у Гуляйпільському РВ ГУМВС України в Запорізькій області, мені під розписку віддали мої документи.
При передачі технічного талону на причеп, я виявив, що він пошкоджений шляхом розірвання на дві частини, страхового полісу на автомобіль мені взагалі не було повернуто, про що я зробив запис у своїй розписці.
Вважаю дії інспектора ДАІ неправомірними за таких підстав.
Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
У ст. 5 Закону України «Про міліцію» зазначено, що міліція виконує свої завдання неупереджено, у точній відповідності з законом. Ніякі виняткові обставини або вказівки службових осіб не можуть бути підставою для будь-яких незаконних дій або бездіяльності міліції.
Згідно Наказу МВС України N 111 від 27.03.2009 р. п. 28.6. …Під час перевірки документів з ними слід поводитися аккуратно...
Вважаю, що своїми неправомірними діями інспектор ДАІ наніс мені матеріальної та моральної шкоди.
Одночасно слід зауважити, що п.4 ч.3 ст.105 КАС України передбачає можливість стягнення з відповідача – суб’єкта владних повноважень коштів на відшкодування спричиненої його незаконними діями шкоди як матеріальної, так і моральної. Таку шкоду мені, справді, спричинено. Оскільки, у відповідності до ст. 25 ч.3 Закону України „Про міліцію”, заподіяні збитки працівником міліції відшкодовуються державою, а відповідач є органом державної влади, і до того ж, у відповідності до ст.1172 ЦК України, несе відповідальність за дії свого працівника при виконанні службових обов’язків, то саме Відділення ДАІ з обслуговування адміністративної території Гуляйпільського району та АТІ УДАІ УМВС України в Запорізькій області має відшкодувати матеріальну та моральну шкоду. Матеріальна шкода полягає у тому, що для заміни технічного талону на причеп потрібно пройти повну державну реєстрацію транспортного засобу та складає 1000 гривень
Моральна шкода полягає у тому, що внаслідок неправомірних дій інспектора ДПС ВДАІ Трошина В.А. я був змушений витрачати час на збирання доказів, складання документів, звернення до суду, участь у судових засіданнях. У мене зірвалися життєві плани, уся ця ситуація є для мене стресовою, і кожне судове засідання у справі призводить до поглиблення цього стресу. Причинену мені таким чином моральну шкоду відшкодувати адекватно та повністю у матеріальній формі неможливо, але суму, яка б могла частково загладити мої моральні страждання, я оцінюю у 500 гривень. Відповідно до ст. 56 Конституції України, кожен має право на відшкодування за рахунок держави матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень. Відповідно до ст. 166 КАС України суд, виявивши під час розгляду справи порушення закону, може постановити окрему ухвалу і направити її відповідним суб'єктам владних повноважень для вжиття заходів щодо усунення причин та умов, що сприяли порушенню закону. У разі необхідності суд може постановити окрему ухвалу про наявність підстав для розгляду питання щодо притягнення до відповідальності осіб, рішення, дії чи бездіяльність яких визнаються протиправними.
Відповідно до ч.2 ст. 71 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, покладається на відповідача.
На підставі викладеного, керуючись: ст. ст. 6, 17, 18, 94, 104, 105, 106, 166 КАС України, ст. 5 п.2, ст. 25 Закону України про міліцію ПРОШУ:
1. Визнати дії інспектора ДПС ВДАІ Гуляйпільського району Запорізької області Трошина Віталія Анатолійовича неправомірними. 2. Стягнути з інспектора ДПС ВДАІ Гуляйпільського району Запорізької області Трошина Віталія Анатолійовича за рахунок відділення ДАІ з обслуговування адміністративної території Гуляйпільського району та АТІ УДАІ УМВС України в Запорізькій області на користь громадянина ФИО 1000 гривень як компенсацію за матеріальну шкоду та 500 гривень як компенсацію за моральну шкоду, які були нанесені в результаті пошкодження технічного талону на причеп та втраті страхового поліса на автомобіль 3. За зазначеними фактами порушити кримінальну справу проти інспектора ДПС ВДАІ Гуляйпільського району Запорізької області Трошина Віталія Анатолійовича за ознаками злочинів, передбачених ст. 367 Кримінального Кодексу України.
4. Завчасно повідомити мене про час та місце розгляду справи, з метою надання мені можливості взяти участь у судовому засіданні.
До заяви додаються:
1. Копія позовної заяви – 2 екз. 2. Ксерокопія розірваного технічного талону на причіп – 3 екз. 3. Ксерокопія розписки в Гуляйпільський РВ ГУМВС – 3 екз. 4. Ксерокопія відповіді Пологівського ВРЕП УДАІ ГУМВС України - 3 екз.
„______”__________________2011 року Підпис
|