Текущее время: 23 фев 2025, 11:28

Часовой пояс: UTC + 2 часа

Автор Сообщение
СообщениеДобавлено: 29 ноя 2010, 21:32 
Прохожий

Всім привіт!
Виникла потреба у вашій пораді і допомозі. 15.08. їхав на відпочинок. У смт Війтівці був зупинений інспектором ДПС. Звинуватили в порушенні вимог знаку 5.16 "напрямки руху по смугах". Знаку я не бачив (оскільки, як потім вияснив він був встановления з порушенням норм ДСТУ 4100-2002) та й була відсутня дорожня розмітка, яка б забороняла мені такий рух. Інспектором був складений протокол і видана постанова на 255 грн штрафу. При розмові я пояснив, що їду на відпочинок і просив відтермінувати розгляд справи, про що зазначено в графі пояснення в протоколі, але виписув інший інспектор і не врахував дані обставини. На відпочинку я не забивав собі голову проблемами, а зробивши дзвіночок до початкуючого юриста, отримав інформацію, що можу оскаржувати постанову на протязі 6 місяців. Коли повернувся (05.09), то користуючись матеріалами цього сайту склав Позовну заяву і відправив до районного суду 07.09. (тобто більше 10 днів). Першою ухвалою суд мене відфутболив ст.289 КпАПУ (пропуск строку подачі позову - 10 днів). Мною повторно було відправлено Позовну заяву (комплект документів) + Заяву на відновлення строку на оскарження. І ось зараз я отримав відмову на поновлення строку на оскарження. Ухвала винесена 15.11 (відправлена 25.11), до мене попала 29.11.
Ухвала про залишення адміністративного позову без розгляду - Изображение
Заява на відновлення строку на оскарження - Изображение
Позовну заяву на наводжу, так як справа до суду не дійшла. Що мені робити? Чи вартує подавати до Апеляційного суду? Суд не хоче визнавати відпустку за поважну причину і невчасне звернення, але як вони собі уявляють я мав увесь цей час займатися не відпочинком, а збиранням інформації, копанням в статтях, писанням кляуз і звернень... Цілий рік я працював, сплачував податки (за рахунок яких вони утримуються), то маю я право на відпочинок.
Можливо, я б заплатив штраф, якби дійсно вважав себе порушником. Але в даній ситуації я відчуваю правоту на своєму боці (просто профукав термін....).
Якщо вартує, то де шукати зразки зверненень до Апеляційного суду і кількість та найменування документів.
Дякую.

Последний раз редактировалось Vivog 29 ноя 2010, 22:51, всего редактировалось 3 раз(а).

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 29 ноя 2010, 22:08 
Борец

Vivog писал(а):
...просто профукав термін...
вынужден тебя огорчить.
взаимоотношения водитель-гаи-суд или гражданин-государство в нашей стране - не что иное, как игра.
игра на деньги.
как и в других играх на деньги, "просто" не канает. проиграл - плати.
в играх с государством выиграть конечно не получится, но есть шанс (небольшой) не проиграть.
твой начинающий друг помог тебе красиво проиграть, даже апелляционный суд не поможет.

мизерный шанс остается, но пока что его результативности не видел. может хоть ты будешь первопроходцем

viewtopic.php?f=21&t=395
Цитата:
...
Итак, в форме бланка постановления не указана дата вступления постановления в силу и дата (окончательный) срок предъявления постановления к исполнению. Более того, эти даты и не могут быть указаны: постановление вступает в силу не немедленно, оно вступает в силу после окончания 10-дневного срока на ее обжалования, но в случае обжалования вступает в силу после окончания процедуры обжалования. Срок предъявления к исполнению установлен трехмесячный, а его проистечение также начинается с вступления постановления в законную силу.

Итак, допустим, если водителя оштрафовали на круглую сумму, допустим, 01 сентября, а 08 сентября водитель подал жалобу, которая была рассмотрена, допустим, 01 октября (постановление оставлено в силе), то срок вступления постановления в силу, соответственно, 01 октября и оно может быть предъявлено в трехмесячный срок, то есть, до 01 января.

Но проблема ведь в том, что инспектор ГАИ никак не может предвидеть, когда водитель обжалует (и обжалует ли) постановление и когда жалоба будет рассмотрена… Потому физически он не может и не имеет права самостоятельно указывать эти реквизиты в момент вынесения постановления. Также, он не имеет права вносить эти изменения потом, после обжалования постановления и вступления его в силу (да и утвержденная форма постановления не позволяет «извращаться»).

Но закону все равно эти «заморочки» и несогласованности (это не проблемы взыскателя). Формальные требования не соблюдены, потому исполнительная служба обязана вернуть такое постановление (что она не всегда делает в силу коррупционной заинтересованности (о ней мы поговорим в следующий раз).

Потому, если исполнительная служба все же «закрыла глаза» и приняла подобный «дефектный» исполнительный документ к исполнению – настоятельно рекомендуем обжаловать ее действия либо в вышестоящий орган (Департамент исполнительной службы) либо в суд либо в прокуратуру (в последнее время органы прокуратуры даже возбуждают уголовные дела по этому поводу).

Либо, что еще эффективнее – получив на руки постановление, не полениться и в тот же день написать в исполнительную службу по месту жительства (а именно туда должно будет поступить постановление) упреждающее заявление с предупреждением: если поступит постановление о взыскании штрафа (приложить копию экземпляра постановления, которое выдано на руки водителю), то имейте в виду, что оно не соответствует закону и его принимать не следует, о чем прямо предупреждает ваше же начальство (приложить распечатанное письмо Департамента ГИС Минюста, которым проиллюстрировано наше расследование). Копию такого же письма будет не лишним послать в местную же прокуратуру и в Департамент ГИС Минюста (последний попросить проконтролировать исполнение местной исполнительной службой требований закона).

Даже не сомневайтесь в позитивном решении вопроса: при правильно поставленных вопросах исполнительная служба ответит, что постановление к исполнению не принято, а водитель-должник, соответственно, не имеет какой-либо задолженности по штрафам ГАИ (подобная справка, кстати, еще раз является подтверждением «чистоты» водителя перед законом, в том числе в органах ГАИ при прохождении техосмотров, если какой не в меру ретивый и обнаглевший инспектор все же рискнет «парить мозги» по принципу «у меня в компьютере написано, что у вас штраф…»...

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 29 ноя 2010, 23:41 
Борец

Ну во первых вопрос - а где в Войтовцах "рух по смугах" ? Хоть бы фото выложили. В среду буду ехать в тернополь, постараюсь не забыть снять данный участок дороги и населённый пункт. Там же дорога разъъъъ - справа вообще невозможно ездить. Посмотрю. может и отремонтировали.
Второй вопрос - уже ко всем. А почему отпуск не может быть уважительной причиной для вознобновления сроков ? Правда, документально это надо подтвердить как то и убедительно - путёвка, отпуск с работы, если заграницей - копию загранпаспорта с отметками...В конце концов фотографии с отпуска со штампдатой )) шучу. А не просто так написать - "отдыхал".
Адвокат, конечно, вас подвёл. Надеюсь, 255 гривень не сломает ваш семейный бюджет, но заставит подучиться и задуматься. Думаю, обжаловать уже не получится. А вот не платить 510 грн вполне вероятно.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 30 ноя 2010, 00:35 
Прохожий

Slavco2003 писал(а):
Ну во первых вопрос - а где в Войтовцах "рух по смугах" ? Хоть бы фото выложили. В среду буду ехать в тернополь, постараюсь не забыть снять данный участок дороги и населённый пункт. Там же дорога разъъъъ - справа вообще невозможно ездить. Посмотрю. может и отремонтировали.

Прикладаю фото розташування знаку - напрямок з Тернополя на Хмельницький. Рух по смугах на перехресті (будьте уважні - ліва тільки для повороту наліво як в одному так і в протилежному напрямку). Дорожня розмітка з стрілками перед перехрестям відсутня. Знак погано читається (знаходиться на висоті нижчій ніж допустимо для населеного пункту) і уявіть момент, коли на заправку заїзджає фура або щось аналогічне.
Изображение
Изображение
Зразу за перехрестям - пост ДПС, де й люблять чергувати.....

А по відпустці - їхав у відпустку на приватній машині (квитків з датами нема), відпочивав в приватному секторі (люди не афішують своєї підприємницької діяльності) і т.д. і т.п... Напевно, треба руку поламати чи голову, ось тоді з довідкою від лікаря може і була б поважна причина...

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 30 ноя 2010, 08:36 
Борец

Vivog писал(а):
Прикладаю фото розташування знаку - напрямок з Тернополя на Хмельницький. Рух по смугах на перехресті (будьте уважні - ліва тільки для повороту наліво як в одному так і в протилежному напрямку)...
на фото обе полосы для движения в одном направлении?
Vivog писал(а):
.... Дорожня розмітка з стрілками перед перехрестям відсутня. Знак погано читається (знаходиться на висоті нижчій ніж допустимо для населеного пункту) і уявіть момент, коли на заправку заїзджає фура або щось аналогічне.
...
велкам ту юкрейн, мр.В
Vivog писал(а):
...
А по відпустці - їхав у відпустку на приватній машині (квитків з датами нема), відпочивав в приватному секторі (люди не афішують своєї підприємницької діяльності) і т.д. і т.п... Напевно, треба руку поламати чи голову, ось тоді з довідкою від лікаря може і була б поважна причина...
на будущее
если нет желания в отпуске заниматься делами судебными, можно написать скаргу в гаи.
допустим, 1-го числа оштрафовали
10-го отправляем письмо в гаи со стандартным текстом: бла-бла-бла прошу скасувать постанову
пока письмо дойдет до адресата, вернется, обычно проходит порядка 1 месяца.
10 дней на подготовку иска.

итого в среднем 50 дней, что в два раза больше стандартного отпуска

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 30 ноя 2010, 11:28 
Борец

+1 согласен с ЛаВЭ. Про 255 гривень надо забыть уже. И сделать выводы. Думаю, при сколь нибудь грамотном подходе такие штрафы отбиваются на 100%. Но в Войтовцах мальчики беспредельничают - однозначно. Не буду утверждать, но для поворота направо (на Сатанов) там как раз есть съезд, а прямо по дороге как ехал по своей полосе, так и надо ехать... Хотя, может я чего то не понял.
Опиши подробно , как ты ехал ? Куда поворачивал ? И как мог нарушить ?
Занял крайнее левое положение и поехал прямо ? Или повернул направо из того же положения ? Или повернул налево из крайнего правого ряда ? ))) (эт.точно вряд ли)....Завтра буду ехать из Тернополя на Хмельницкий - для себя даже проанализирую и сниму дорогу видеофиксатором, выложу. Если повезёт - оснановят )

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 30 ноя 2010, 12:23 
Прохожий

Slavco2003 писал(а):
Но в Войтовцах мальчики беспредельничают - однозначно. Не буду утверждать, но для поворота направо (на Сатанов) там как раз есть съезд, а прямо по дороге как ехал по своей полосе, так и надо ехать... Хотя, может я чего то не понял.
Опиши подробно , как ты ехал ? Куда поворачивал ? И как мог нарушить ?
Занял крайнее левое положение и поехал прямо ? Или повернул направо из того же положения ? Или повернул налево из крайнего правого ряда ? ))) (эт.точно вряд ли)....Завтра буду ехать из Тернополя на Хмельницкий - для себя даже проанализирую и сниму дорогу видеофиксатором, выложу. Если повезёт - оснановят )

Цитата із позовної з описом:"15 липня 2010 року я, ХХХ, керуючи власним автомобілем ХХХ державний номерний знак ВС0000СН, рухався по населеному пункту Війтівці в напрямку м.Хмельницький в суцільному потоці машин. Раптово переді мною різко загальмувала легкова машина ВАЗ і зменшила швидкість до 20-25 км за годину. Оцінивши дорожню ситуацію я виконав маневр по перестроюванню на сусідню ліву вільну смугу, щоб зробити випередження вищенаведеного транспортного засобу з дотриманням правил дорожнього руху (дорожня розмітка була переривчаста, тобто дозволяла перестроювання, забороняючих знаків не було). Проїхавши десь близько 30 метрів я був зупинений інспектором ДПС. Співробітник ДАІ підійшов та повідомив мені вимогу передати йому для перевірки документи.
Після того як я згідно ПДР передав водійське посвідчення та інші документи, які дають мені право керувати вказаним транспортним засобом для ознайомлення, інспектор ДПС повідомив мені, що я порушив вимоги знаку 5.16 «Напрямки руху по смугах». Зразу взяв мої документи та пішов до службового автомобіля виписувати протокол про адміністративне правопорушення. Коли я поцікавився, де знаходиться цей знак, який регламентує рух, то було повідомлено, що перед заправкою. Інспектору я пояснив, що коли я проїзджав біля заправки, то в цей момент там були припарковані 2 багатотонажні машини і вони й заступили собою цей знак, чому я його і не побачив. Також мною було вказано на відсутність дублювання знаку безпосередньо перед перехрестям і інформаційною дорожньою розміткою. Мої аргументи не були почуті, тобто інспектор був зацікавлений у складанні протоколу, а не в забезпеченні якості правильності проїзду даного перехрестя. На противагу моїм словам інспектор запропонував з його дозволу порушити правила і поїхати подивитись на знак. На дану пропозицію я відмовився і сказав, що правил не порушую, а даний протокол буду оскаржувати в судовому порядку. Близько 8.30 мені було передано для ознайомлення та підпису протокол про адміністративне правопорушення ВХ1 № 0000001 та постанову про адміністративне правопорушення ВХ № 0000001. Зі змісту протоколу я дізнався, що цим інспектором є працівник міліції - Терещук Олег Олександрович, рядовий міліції, інспектор ДПС Війтівецького взводу ДПС. У протоколі зазначено, що я своїми діями порушив вимоги дорожнього знаку 5.16 «Напрямки руху по смугах» за що передбачена відповідальність за ч.1 ст. 122 КУпАП. Протокол на підпис був поданий не повністю заповнений, про що свідчать латинські «Z» там, де було не заповнено, які я власноручно заповнив на пустих полях. Також я повідомив про те, що їду у відпустку і попросив розгляд справи перенести з відтермінуванням у 14 днів, про що і вказано у протоколі у графі пояснення. Але інспектором були проігноровані мої слова.

По суті справи повідомляю, що зважаючи на вимоги Національного стандарту України «ЗНАКИ ДОРОЖНІ. Загальні технічні умови. Правила застосування ДСТУ 4100-2002» цитую:
«10.7.17 Знаки 5.16 «Напрямки руху по смугах», 5.18 «Напрямок руху по смузі» повинні застосовуватись для зазначення кількості смуг і дозволених напрямків руху кожною з них на перехресті, де потрібно забезпечити використання смуг відповідно до інтенсивності руху транспортних засобів за різними напрямками.
Зображені стрілками на знаках 5.16, 5.18 напрямки руху повинні чітко відображати дозволені напрямки руху по смугам відповідно до конкретної схеми організації дорожнього руху.
Дія знаків 5.16, 5.18, установлених перед перехрестям, поширюється на перехрестя, якщо знаки 5.16, 5.18, установлені на перехресті, не дають інших вказівок.
Знаки повинні установлюватись над проїзною частиною дороги так, щоб водії мали змогу своєчасно здійснити необхідні перестроювання. Кожний знак 5.18 повинен розміщуватись над серединою смуги, для якої його призначено.
На дорогах, що мають перед перехрестям більше ніж три смуги для руху в один бік, знаки 5.16, 5.18 повинні бути установлені і попередньо: у населених пунктах на відстані 50—100 м, поза ними — на відстані 150—300 м. На інших дорогах у разі необхідності знаки 5.16, 5.18 допускається установлювати попередньо на такій самій відстані.
Поза населеними пунктами на дорогах, що мають перед перехрестям не більше ніж три, а в на¬селених пунктах — не більше ніж дві смуги для руху в один бік, знак 5.16 допускається установлювати праворуч від дороги, при цьому повинен бути установлений і попередній знак 5.16. За наявності знаків 5.16, 5.18 знаки 4.1—4.6 застосовувати не слід.», я можу констатувати, що даний знак встановлений з порушенням Національного стандарту, тобто знак, можна рахувати, встановлений на початку розгалуження на дві полоси, а при під’їзді до перехрестя нічого немає. Тобто водій немає необхідної інформації для правильного проїзду перехрестя. "

Тобто я проїхав прямо з лівої смуги, абсолютно нічого не підозрюючи. Не треба експериментувати. На звотньому шляху така сама фігня, але тоді хлопчики були за межами населеного пункту і ловили на обгони по сплошній. До речі, такі самі знаки (які треба добре видивлятись) з присутніми за ними ДПСниками по тій же дорозі я спостерігав і далі в Летичеві і Літині (правда трішки краще оформлені). Тобто це видно на той час спільне ноу-хау Хмельницько-Вінницьких ДПСників.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 30 ноя 2010, 12:40 
Борец

А почему не сослался на 1.5.
Дії або бездіяльність учасників дорожнього руху та інших
осіб не повинні створювати небезпеку чи перешкоду для руху,
загрожувати життю або здоров'ю громадян, завдавати матеріальних
збитків.
2.14. Водій має право:
е) відступати від вимог законодавства в умовах дії
непереборної сили або коли іншими засобами неможливо запобігти
власній загибелі чи каліцтву громадян.

С другой стороны если чел перед тобой затормозил, а это было практически на перекрёстке, то ты мог уйти влево и затромозить, чтобы избежать возможного столкновения. А вообще дистанцию держать надо. Они спокойно могли тебе пришить обгон на перекрёстке, хотя это был не обгон, а опережение). А вдруг человек препятствие на дороге увидел ? Бабушка дорогу в неположенном (или положенном - ты ж не видел) месте переходить начала ? А ты по полосе слева просвистел... Знаешь, сколько пешеходов так пострадало ?
В общем Ваши действия достаточно спорны.
Другой вопрос - способ Вашей защиты. Какие доказательства были у ГАИшников ? Бытовая камера ? Поверь, если судья увидит видео, то как доказ к справе не прилепит, а вот для формирования внутренней позиции это будет точно доминировать.
Если Вы честно признались, что обогнали в зоне действия знака - то "попали" априори. И в суд на знаки подавать нет смысла. Судья вынесет вам приговор, а судиться будете с дорожными службами, вероятность близка к нулю.
Даже если допустить, что знака мог не видеть и обгон ты совершил до перекрёстка с соблюдением необходимых мер предосторожности, то если до перекрёстка вернулся в свою полосу движения - то и то тяжело было бы спорить и самому проанализировать ситуацию. В общем потратишь на дело сумму до 800 грн. (в основном юристы, потерянное время, доверенность возможно...) и на 99% ничего не добьёшься. Рекомендую такую же сумму потратить на видеофиксатор. )

пысы. А в Летичеве действительно за полосами смотреть надо. Вечная кормушка ! )

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 30 ноя 2010, 12:58 
Прохожий

В принципі ситуація не була аварійна, просто якщо є ще одна полоса, то чому не використати (розмітка дозволяла). Це не обгін, а випередження - 2 смуги в одному напрямку. На мою смугу вертатись терміново не було змісту оскільки на мою думку я рухався абсолютно правильно (на правій смузі в цей час був злощасний ВАЗ, який скорше за все і тормознув при виглядів ДПС) та й перехрестя наступило занадто швидко.
Можливо, трохи стормознув при розмові з ДПСником (встав рано в 5.00 і настрій на довгу дорогу). Але думав проканає версія про те, що не бачив знаку і стояв на ній до кінця. Але хлопчики явно спішили накатати протокол (видно план по "офіціалу"). До речі, показували на якусь камеру на стаціонарному посту, яка ніби все пише і при потребі покажуть.

І ще скажіть - чи вартує спішити з оплатою штрафу? чи чекати з виконавчої? чи можливо може і загубитись і в які терміни вкластись

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 30 ноя 2010, 13:10 
Борец

Vivog писал(а):
... До речі, показували на якусь камеру на стаціонарному посту, яка ніби все пише і при потребі покажуть.
...
вот пусть сначала покажут, тогда можно и поговорить. видео с тех камер годится только для анализа трафика, и тот врят ли ведется

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 30 ноя 2010, 13:25 
Постоялец

Идея!
А не посудиться ли топикстартеру с теми, кто неправильно поставил знак? Тем самым отсудить родные 255грн, да и судиться можно вплоть до верховного суда.
Кстати, учитывая, что в нашем гондурасе разметка и знаки практически везде "сякось/накось" - можно после любого проигранного в райсуде админ. иска, подавать иск, мол к штрафу привело негодное состояние дорог, разметки, знаков - и судиться до верховного с дорожными службами.
И ещё. После явно противозаконного решения райсудьи, никто не пробовал в европейский суд по правам человека подать иск? Правильно сформулировать, что лишение права обжаловать решение райсудьи - нарушение прав человека, думаю, юрист вполне сможет.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 30 ноя 2010, 13:59 
Борец

Я же написал - лучше эти деньги потратить на фиксатор. И на бумагу - памятки распечатать и изучать на досуге. ) Или интернет оплатить и на ДК посидеть !
Уверен - постояльцы такие вещи отбивают сходу, не доводя даже до протокола.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 01 дек 2010, 21:41 
Борец

Приехал из Тернополя. Ну не знаю, где вас там что смутило... Знак дублируется перед самым перекрёстком, там появляется слева ещё одна полоса метров 30 до самого перекрёстка для поворота только налево и висит нормально видимый знак (ну может сильно в стороне, но я в темноте и в метель его отчётливо увиде издалека).
Итак - прямо по основной полосе как вы и ехали по трассе,для поворота направо узковатая полоса на грани с обочиной, налево короткая 3я полоса метров до 30, на которую выехать всё равно что на встречку...
Не знаю, как вы там успели на эту самую левую полосу успеть выехать, и потом ничего не заметив перестроиться вправо и ехать дальше, т.к. если по 3й полосе продолжить движение - то только по встречке за перекрёстком. :D
Ничего там стрёмного не увидел. Там ловушек "по полосам" куда больше.
Особенно круг на въезде в тернополь. На круг надо заезжать в 3 полосы - малая окружность - для поворота на 270 градусов на объездную, со средней окружности прямо в город, и с наружной окружности - направо. По моему ни одна машина там правильно не ехала. Кроме меня. В итоге чуть не влип ! Во как !

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 02 дек 2010, 09:59 
Прохожий

Шановний Slavco2003, ну що я вам можу відповісти. Їхав я тоді 15.08. Дорога була вся в коліях і ямах після жари і фур. Можливо я більше уваги звертав на стан дороги, оскільки перед тим кілька разів чирканув піддоном по дорозі. Та й знак на мою думку я тоді пропустив через автобус, який тоді тоді їхав перед ВАЗом і десь зупинився перед АЗС. Дублювання знаку тоді не було перед самим перехрестям ні на обочині ні зверху (на всі 100 впевнений), оскільки, коли їхав в зворотньому напрямку то все дуже допитливо вивчав і зробив вищенаведені знімки. Так, після перехрестя фактично впираєшся в зустрічну не сперечаюсь. Але як видно із вашої поїздки, то дорожні служби трішки довели до ума ситуацію. А на праву я так і не вспів перестроїтись, а по лівій проїхав прямо, тому й зупинили.
Ну а таких кілець як на в'їзді в Тернопіль у Львові кучами. 2 внутрішні полоси на кільці використовують на всі 360, крім направо - для неї крайня права. Ну, в нас так їздять. Може у Тернополі по іншому.

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  
СообщениеДобавлено: 02 дек 2010, 12:43 
Борец

C кругом разобрались. себя проверял.
И ещё - я ни в коем случае не сомневаюсь в Вашей компетенции, как водителя, просто описал свои объективные мысли по поводу данного участка.
В любом случае поздно пить боржом ) Тем более, если всё исправили и за давностью дела. А на несоответствие знака уже точно бессмысленно подавать в суд.
пысы - а как это вы поддоном дорогу чиркать умудряетесь ? ))

Вернуться наверх
Ответить с цитатой  

Часовой пояс: UTC + 2 часа