Мелітопольський міськрайонний суд 72312, м. Мелітополь, вул. Шмідта, 11
Позивач: Іванов Іван Іванович………… 72309, м. Мелітополь, вул. Шмідта_буд. тел.: 066-8888888
Відповідач: Інспекція ДПС ДАІ м. Немирів в особі ст. сержанта ІДПС ДАІ м. Немирів Гончарук Віталія Вікторовича 72300, Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Крупської, 5 Засоби зв’язку невідомі
Адміністративний позов на неправомірні дії ст. сержанта ІДПС ДАІ м. Немирів Гончарук Віталія Вікторовича та скасування постанови в справі про адміністративне правопорушення.
29.05.2010р. ст. сержантом ІДПС ДАІ м. Немирів Гончарук Віталіем Вікторовичем стосовно мене було складено протокол серії АР № 000000 та винесено постанову серії АР № 000000 в справі про адміністративне правопорушення. В зазначеній постанові встановлено, що я, Іванов Іван Іванович, 29.05.2010р. о 17 год. 40 хв., керуючи автомобілем марки «ВАЗ 21043» державний номер АР 0000 АС по а\ш М-12, здійснив обгін попутного автомобілю «Деу» державний номер АР 0000 АС на перехресті, чим скоїв адміністративне правопорушення, передбачене ч.2 ст. 122 КУпАП. Також в постанові встановлено, що під час перевірки документів в мене був відсутній договір обов’язкового страхування, за що передбачена відповідальність ч 1. ст.126 КУпАП. Інспектор постановив стягнути з мене штраф у розмірі 600 гривень. Вважаю дії ст. сержанта ІДПС ДАІ м. Немирів Гончарук Віталія Вікторовича по винесенню стосовно мене постанови про адміністративне правопорушення та стягненню з мене штрафних санкцій у розмірі 600 гривень неправомірними з наступних підстав: Так, дійсно, рухаючись згідно діючих Правил дорожнього руху, я наблизився до автомобиля «Деу» державний номер АР 0000 АС, який рухався у попутному напрямку. Ширина смуги, якою ми рухалися, давала мені змогу випередити цей автомобіль дотримуючись безпечного інтервалу та не виїжджаючи на смугу зустрічного руху. Тому, оцінивши дорожні ситуацію та завчасно подавши попереджувальний сигнал, я й виконав цей маневр. Під час випередження ми проїхали місце примикання другорядної дороги ( дороги без покриття) з правого боку, це примикання не було позначене ні дорожніми знаками ані дорожньою розміткою. Тобто у цій конкретній дорожній ситуації я своїми діями не порушував ПДР, тому, виходячи з вищевикладеного, я вважаю що в моїх діях нема складу правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 122 КУпАП Безпечно закінчивши маневр та проїхавши ще близько 200 метрів я зупинився на вимогу ІДПС ДАІ м. Немирів ст. сержанта Гончарук Віталія Вікторовича. Причина зупинки мого автомобіля, як сказав ІДПС ДАІ ст. с-нт. Гончарук В. В. – це «Перевірка документів», жодних слів про порушення мною ПДР не було, тому я передав інспектору усі документи, зазначені у п.2.1. ПДР окрім договору обов’язкового страхування (стікер був закріплений на лобовому склі цього автомобіля, яким я і керував). Згідно до статті 16 Закону України «Про дорожній рух» № 3353-ХІІ від 30.06.93 р. водій зобов'язаний: мати при собі та на вимогу працівників міліції передавати для перевірки посвідчення, реєстраційні та інші документи, що підтверджують право на керування транспортним засобом, а також дорожні (маршрутні) листи і документи на вантаж, а у випадках, передбачених законодавством, страховий поліс (сертифікат) про укладання договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Такі випадки передбачені статтею 21.2 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (далі - ЗУ «Про страхування»). Відповідно до цієї статті, контроль за наявністю договорів обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів здійснюється: Державтоінспекцією МВС України під час: - проведення державного технічного огляду, - реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів, - а також при складанні протоколів щодо порушень правил дорожнього руху та оформленні матеріалів дорожньо-транспортних пригод. З моїми документами інспектор пройшов до своєї патрульної машини, а повернувся вже з заповненим протоколом. На мої пояснення щодо наявності договору страхування інспектор відповів: «Ти ж не пред’явив – тому вже запізно, протокол складений». Одночасно із пред’явленням протокола я був звинувачений у порушенні Правил дорожнього руху. Після того, як я ознайомився з протоколом, я вніс до нього свої заперечення, вказав, що свідків, які могли б підтвердити або заперечити скоєння правопорушення, немає, підписав протокол. На такі мої дії інспектор розлютився, покликав свого напарника та дописав його у заповнений і підписаний мною протокол у якості свідка. Потім інспектор ІДПС ДАІ м. Немирів ст. сержант Гончарук Віталій Вікторович віддав мені мої документи та копію протоколу, яку я почав перечитувати у своєму автомобілі. Інспектор( відповідач) при цьому побажав мені щасливої дороги та пішов до свого патрульного автомобіля. Яке ж було моє здивування коли через пару хвилин він знову підійшов до мене та надав мені вже виписану постанову !!! Як з’ясувалося, інспектор ІДПС ДАІ м. Немирів ст. сержант Гончарук Віталій Вікторович не став чекати часу розгляду справи (яка згідно протоколу повинна була розглядатися 14.06.2010р. в ДАІ м. Вінниця), а достроково, 29.05.2010р. о 18 год.10хв. виніс постанову в справі про адміністративне правопорушення № 00000 ,якою він постановив притягнути мене до адміністративної відповідальності і накласти стягнення у вигляді штрафу у розмірі 600 (шістьсот) гривень.
З урахуванням викладеного, вважаю, що Постанова в справі адміністративного правопорушення № 00000 від 29.05.2010р. та Протокол про адміністративне правопорушення ВС № 00000 від 29.05.2010р. не відповідають вимогам законодавчих актів, фактичним обставинам справи та підлягають скасуванню, а дії посадової особи - ІДПС ДАІ м. Немирів ст. сержанта Гончарук Віталія Вікторовича - визнанню неправомірними і такими, що здійснені з численними порушеннями чинного законодавства та посадових інструкцій і наказів МВС, з таких підстав: 1) Завданнями провадження в справах про адміністративні правопорушення у відповідності до вимог ст. 245 КПАП Україні є: своєчасне, всебічне, повне і об'єктивне з'ясування обставин кожної справи, вирішення її у точній відповідності із законом. В свою чергу, ч.2 ст.33 Кодексу Україні про адміністративні правопорушення прямо вказує на те, що при накладенні стягнення враховуються характер вчиненого правопорушення, персона порушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом'якшують і обтяжують відповідальність. Інспектором ДПС дані обставини зовсім не враховані. Він відразу ж, можливо для виконання показників по кількості притягнутих до адміністративної відповідальності громадян, виніс згадану постанову. 2) При складанні протоколу інспектором ДПС були грубо порушено вимоги п.1.6. Розпорядження № 466 МВС України від 21.05.2009 , а саме: «1.6. Виключити випадки складання відносно водіїв транспортних засобів адміністративних протоколів без доказів їх провини або достатніх доказів допущення ними порушень ПДД (фото-, відеоматеріалів, свідчень свідків і тому подібне).» Відеофіксація та фотофіксація події не проводилась, схема порушення не складалась. 3) Інспектор ІДПС ДАІ м. Немирів ст. сержант Гончарук Віталій Вікторович грубо порушив ст.278.ч.3. КУпАП, розглянувши адміністративну справу не попередивши мене про реальне місце і час розгляду справи. 4) Розглянувши справу, не попередивши мене про реальне місце і час розгляду справи, інспектор ІДПС ДАІ м. Немирів ст. сержант Гончарук Віталій Вікторович грубо порушив мої конституційні права, а саме ст.63, фактично лішивши мене права на захист.
Враховуючи вищевикладене, та керуючись нормами ст. ст. 2, 6, 104, 105, 162 Кодексу адміністративного судочинства України, а також ст.ст. 22, 33, 287-289 Кодексу України про адміністративні правопорушення, ПРОШУ: 1. Визнати неправомірними дії ст. сержанта ІДПС ДАІ м. Немирів Гончарук Віталія Вікторовича по відношенню до Іванова Івана Івановича. 2. Скасувати постанову серії АР № 000000 за справою про адміністративне правопорушення від 29.05.2010р. ст. сержанта ІДПС ДАІ м. Немирів Гончарук Віталія Вікторовича по відношенню до Іванова Івана Івановича у зв’язку з відсутністю складу правопорушення. 3. Закрити впровадження по справі по адміністративне правопорушення.
Додатки:
1. Копія адміністративного позову – 1 прим. 2. Копія посвідчення водія з талоном – 2 прим. 3. Копія технічного паспорту – 2 прим. 4. Копія договору обов’язкового страхування – 2 прим. 5. Копія постанови в справі про адміністративне правопорушення – 2 прим. 6. Копія протоколу про адміністративне правопорушення – 2 прим. 7. Копія квитанції про сплату судового збору – 1 прим..
____._______________.2010р
П.І.Б.___________________________________________ підпис_________________
|